Η έννοια του φιλοσοφικού συμποσίου έλκει αναμενόμενα την καταγωγή της από τα αρχαία ελληνικά συμπόσια, στα οποία παρακάθονταν στοχαστές και φιλόσοφοι της αρχαιότητας. Κατά τη διάρκειά τους δινόταν η ευκαιρία σε κάποιον αγορητή να θέσει τη φιλοσοφική έννοια που θα απασχολούσε το συμπόσιο, ενώ κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης αναδεικνύονταν σοβαρές πτυχές και προεκτάσεις της. Μια καλή εικόνα αυτών των συμποσίων αποκομίζουμε, εξάλλου, από το ομώνυμο έργο του Πλάτωνα, όπου μερικοί από τους επιφανέστερους Αθηναίους αριστοκράτες αναλύουν μαζί με τον Σωκράτη την ουσία του έρωτα.
Τα σύγχρονα φιλοσοφικά συμπόσια
Με το ίδιο σκεπτικό, τα σύγχρονα φιλοσοφικά συμπόσια αποτελούν την ιδανική ευκαιρία για τη μέθεξη του παγκόσμιου πνεύματος. Συνήθως, έχουν ορισμένο θέμα και αντλούν την ημερήσια διάταξή τους από προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία και άπτονται της φιλοσοφικής διερεύνησης. Χαρακτηριστικό τους είναι φυσικά πως δεν περιστρέφονται γύρω από μια ανιαρή συζήτηση, αλλά, όπως και οι αρχαίοι Έλληνες, έτσι και οι σύγχρονοι στοχαστές διαμορφώνουν μια ψυχωφελή και διασκεδαστική ατμόσφαιρα. Συναναστρέφονται συναδέλφους, γνωρίζουν νέες εκδόσεις, χαλαρώνουν με νέες εφαρμογές, ακόμα και με παιχνίδια καζίνο, όπως το River Belle κινητό, και ανακαλύπτουν νέα μέσα και ροές μέσα από τις οποίες μπορεί να διέρχεται σήμερα η γνώση και η μάθηση.
Οι συμμετέχοντες σε αυτά ανήκουν είτε σε οργανωμένους ακαδημαϊκούς κύκλους είτε αποτελούν εκπροσώπους αναγνωρισμένων φιλοσοφικών ιδρυμάτων. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, η συμμετοχή και μεμονωμένων ατόμων που διαθέτουν περγαμηνές έμπρακτης και ουσιαστικής ενασχόλησης με τη φιλοσοφία. Τα Συμπόσια της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, το Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας και αρκετά άλλα αποτελούν ενδεικτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται επετειακά ή σε σταθερή βάση, φέρνοντας σε επικοινωνία ανθρώπους του πνεύματος από κάθε γωνιά της γης.
Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στη φιλοσοφία για απαντήσεις. Και αυτό γιατί η φιλοσοφία δεν είναι μια ξένη επιστήμη, αλλά πηγάζει από τα πιο απλά μέχρι τα πιο μεγαλειώδη συναισθήματα της ψυχής, Η φιλοσοφία με αυτόν τον τρόπο είναι η πιο οικεία και ανθρώπινη επιστήμη, γιατί αρχίζει και τελειώνει πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο.